Dubioza with new single

Днес, 26/05, в ефира на радио Z-Rock в предаването на Краси Москов – ‘HiJack Show’ – прозвуча новият сингъл на популярната босненска банда DUBIOZA KOLEKTIV - “Himna generacije” (Generation anthem). Песента е първи официален сингъл от предстоящия студиен албум на групата, който ще излезе през есента на т.г.  Албумът ще бъде разпространяван у нас от Вирджиния Рекърдс.

"След като години наред неоснователно бяхме обявявани, че представляваме “официалния глас на изгубеното поколение”, най-накрая решихме да се възползваме от този етикет и да сътворим подходящо за темата музикално произведение.  На Балканите «непрестанната тревожност» е превърната в национален спорт. Ние се тревожим за всичко, при това постоянно. Превърнали сме тази тревожност вече в самоцелна дисциплина на дълги разстояния. За всичко се безпокоим: от застрашените от изчезване южноамерикански прерийни опосуми до евентуална ядрената война на Корейския полуостров, от избора на Тръмп за президент на САЩ до победителя в конкурса за таланти в Забрде, Сараево. И, ако досега песните ни прославяха простите човешки желания като любовта към жената или алкохола, решихме, че е крайно време да възпеем «любовта към тревогата» поне веднъж" – споделят в типичния си ироничен стил музикантите от групата по повод вдъхновението за създаването на новата им песен.

В началото на април групата реализира снимките към видеоклипа на “Himna generacije” в Сараево с участието на 400 доброволци, които музикантите поканиха чрез социалните мрежи. Режисьор на видеото е Салем Кантарджич, а оператор – Алмир Джиколи. Снимките на видеото на “Himna generacije” е вторият най-мащабен проект, осъществен в Сараевския кантон, от заснемането на епичните сцени във филма "Валтер брани Сараево" през 1972 година. Съвсем скоро ще се състои и премиерата на видеото в официалния канал на групата в YouTube.

На 27/10 Dubioza Kolektiv ще изнесе концерт в София в Арена "Армеец", като билетите за шоуто са вече в продажба. От бандата обещават, че ще представят както песни от предстоящия си проект, така и селекция от най-популярните парчета на групата през годините.

Dubioza Kolektiv е група от Босна и Херцеговина, създадена в Сараево през 2003 година и е сред най-популярните балкански формации, отдавна преминали границите на региона ни. Песните им се отличават със собствено звучене и с много ирония към случващото се в света.

Leave your thought